Coronangst 101

Vi lever i en særlig tid.

En tid, hvor der sker ting i verden, der aldrig er sket før.

En tid, hvor selv Svend Brinkmann er begyndt at skrive selvhjælpslister.

Vi kan ikke komme uden om den, den verdensomspændende corona-pandemi. Den fylder vores tilværelse, vores samtaler, vores nyheder, vores sociale medier, vores hospitaler.

Den fylder også alle de hoveder, der i forvejen bekymrer sig for meget, med uhensigtsmæssigt meget angst.

Uhensigtsmæssigt meget angst, skriver jeg, for nogen frygt er en naturlig og hensigtsmæssig reaktion i en situation som denne. Mennesker er pr. definition bange for sygdomme, død og sabeltigre. Ellers ville arten ikke have overlevet i 200.000 år.

Men hvad skal man så stille op, hvis angsten tager over?

Mit bud er: Skab kontrol.

Dit hoved ønsker kontrol over situationen. Når det ikke lykkes, bliver det, forståeligt nok, bekymret.

Hjælp dit hoved med at få kontrollen tilbage. Giv det opgaver, det magter, så det ikke bliver magtesløst. Hold dig til ét nyhedsmedie om dagen og læs/se det i frokostpausen. Hvis du overfylder dit hoved med tvivlsom information fra mere eller mindre valide kilder, mister det overblik. Det bliver forvirret over, hvad det skal tro på, og så vil det, for en sikkerheds skyld, tro det værste. Og så vil det reagere med angst. Der er ikke andre muligheder tilbage.

Derfor: Sæt rammer op for dig selv. Tag beslutninger: Hvordan skal jeg holde mig opdateret? Hvordan får jeg mad? Hvordan tackler jeg min boomer-mor, der synes, det hele er meget overdrevet, og nu har inviteret hele familien til fødselsdag på lørdag? Et lille tip: Mette Frederiksen har højst sandsynligt svaret, så lyt til hende. Ikke din mor.

Skriv beslutningerne ned. Det nytter ikke noget at tro, du kan have dem i baghovedet. Hvis du smider dem fra dig dér, finder du dem aldrig igen. Ligesom ethvert vigtigt dokument, der nogensinde er blevet lagt på et rodet skrivebord.

Lad være med at ruminere. Lad være med at tage skyklapper på. Det er ikke din angst, der skal bestemme, hvor meget, du vil fokusere på corona. Det er dig – og jo, det kan du godt!

Plej dit hoved og pas på dig selv, og bliv derhjemme.

God bedring til verden//Rodehodet

Be the first to reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *